Mamy zaszczyt zaprosić Państwa uczniów z klas V, VI, VII i VIII szkoły podstawowej oraz I, II i III liceum ogólnokształcącego do wzięcia udziału w konkursie biologicznym MULTITEST.
Konkurs odbędzie się 25-10-2024 r. Oprócz konkursu z biologii w dniach 21-10-2024 r. - 25-10-2024 r. odbędą się również konkursy z języka polskiego, języka angielskiego, języka niemieckiego, języka hiszpańskiego, matematyki, historii, chemii, fizyki, przyrody i geografii.
Konkurs ma formę testu jednokrotnego wyboru składającego się z 26 pytań. Do każdego pytania podane są 4 warianty odpowiedzi. Konkurs z biologii trwa 60 minut + 10 minut sprawy organizacyjne.
Na każdym etapie edukacyjnym obowiązuje zasada kumulatywności wiedzy i umiejętności z poprzednich lat nauki zgodnie z podstawą programową. Oznacza to, że treści zawarte w zakresach tematycznych testów wcześniejszych, mogą wystąpić w testach późniejszych.
Zakres tematyczny testów z biologii dla szkoły średniej obejmuje treści nauczania w zakresie rozszerzonym.
Ulotka informacyjna - MULTITEST biologia
Klasa 5 szkoły podstawowej
- Treści zawarte w programie nauczania przyrody.
- Biologia - nauka o życiu:
- dziedziny biologii,
- cechy, budowa i czynności życiowe organizmów,
- organizmy jedno- i wielokomórkowe,
- Sposoby poznawania biologii:
- obserwacja,
- doświadczenie,
- metoda naukowa,
- Obserwacje mikroskopowe:
- budowa mikroskopu optycznego,
- zasady obserwowania preparatu mikroskopowego,
- obliczanie powiększenia mikroskopu,
- Składniki chemiczne organizmów.
- Budowa komórki zwierzęcej oraz innych komórek.
Klasa 6 szkoły podstawowej
- Treści nauczania zawarte w programie nauczania biologii w klasie 5.
- Królestwo zwierząt:
- wspólne cechy zwierząt,
- komórka zwierzęca,
- budowa organizmu zwierzęcego,
- grupy zwierząt,
- kręgowce, bezkręgowce,
- Tkanka nabłonkowa, mięśniowa i nerwowa u zwierząt:
- rodzaje tkanek zwierzęcych,
- budowa i funkcje tkanki nabłonkowej,
- budowa i funkcje tkanki mięśniowej,
- budowa i funkcje tkanki nerwowej,
- Tkanka łączna:
- rodzaje i miejsca występowania tkanki łącznej,
- funkcje tkanki kostnej, chrzęstnej oraz tłuszczowej,
- cechy charakterystyczne budowy poszczególnych tkanek,
- krew, składniki krwi oraz ich znaczenie,
- Parzydełkowce.
- Płazińce.
- Nicienie.
- Pierścienice.
Klasa 7 szkoły podstawowej
ZAGADNIENIA Z KLASY VI oraz:
I. Skóra - powłoka organizmu:
1. Budowa i funkcje skóry.
2. Wytwory naskórka.
3. Dolegliwości i choroby skóry.
4. Oparzenia i odmrożenia.
II. Aparat ruchu:
1. Aparat ruchu. Budowa szkieletu:
- szkielet człowieka,
- kształty kości,
- rozpoznawanie kości.
2. Budowa szkieletu osiowego:
- budowa czaszki: mózgoczaszki i trzewioczaszki,
- czaszka noworodka,
- odcinki kręgosłupa,
- budowa klatki piersiowej.
3. Szkielet kończyn oraz ich obręczy:
- kości kończyny górnej i obręczy barkowej,
- kości kończyny dolnej i obręczy miednicznej,
- rodzaje połączeń kości,
- budowa stawu,
- rodzaje stawów.
4. Kości - elementy składowe szkieletu:
- budowa fizyczna i chemiczna kości długiej,
- funkcje kości, cechy budowy fizycznej umożliwiające spełnienie tych funkcji.
5. Choroby aparatu ruchu, urazy mechaniczne, wady postawy.
III. Organizm człowieka jako funkcjonalna całość:
1. Poziomy organizacji ciała człowieka.
2. Rodzaje tkanek zwierzęcych (budowa i funkcje).
3. Funkcje układów narządów człowieka.
Klasa 8 szkoły podstawowej
Zagadnienie z klasy 7
I. Równowaga wewnętrzna organizmu:
1. Współdziałanie układów narządów w utrzymaniu homeostazy:
- regulacja temperatury ciała,
- regulacja stężenia glukozy we krwi,
- mechanizmy obrony organizmu przed wychłodzeniem i przegrzaniem,
- regulacja ilości wody w organizmie.
2. Choroby jako efekt zaburzenia homeostazy (czynniki wywołujące choroby zakaźne).
II. Układ rozrodczy:
1. Męski układ rozrodczy:
- cechy płciowe męskie (I, II i III -rzędowe),
- budowa i funkcje narządów męskiego układu rozrodczego,
- budowa plemnika,
- wpływ męskich hormonów płciowych na budowę i rozwój organizmu.
2. Żeński układ rozrodczy:
- budowa i funkcje narządów żeńskiego układu rozrodczego,
- budowa komórki jajowej.
3. Funkcjonowanie żeńskiego układu rozrodczego:
- żeńskie hormony płciowe,
- przebieg cyklu miesiączkowego.
4. Rozwój człowieka od poczęcia do narodzin.
Zagadnienie z klasy 8
I. Genetyka
1. Czym jest genetyka?
- cechy dziedziczne i niedziedziczne
2. Nośnik informacji genetycznej - DNA:
- budowa i rola DNA,
- budowa i rola RNA,
- rodzaje kwasu RNA,
- budowa chromosomu.
3. Podziały komórkowe:
- mitoza i mejoza - przebieg, znaczenie,
- komórka haploidalna i diploidalna.
4. Podstawowe prawa dziedziczenia. Dziedziczenie cech u człowieka:
- wersje genu: allele dominujące i recesywne,
- fenotyp i genotyp,
- homozygota dominująca i recesywna, heterozygota,
- prawo czystości gamet,
- rozwiązywanie krzyżówek genetycznych - I prawo Mendla.
5. Dziedziczenie płci u człowieka:
- zasada dziedziczenia płci,
- rozwiązywanie krzyżówek genetycznych przedstawiających choroby sprzężone z płcią: hemofilię oraz daltonizm,
- genotypy osób zdrowych i chorych na hemofilię i daltonizm.
Klasa 1 liceum ogólnokształcącego
1. Znaczenie nauk biologicznych:
- biologia jako nauka o życiu
- systematyka organizmów - jednostki klasyfikacji
- wspólne cechy organizmów
- współczesne osiągnięcia biologiczne
- znaczenie nauk biologicznych w różnych dziedzinach życia
- wiarygodność informacji
2. Zasady prowadzenia badań biologicznych:
- metody naukowe stosowane w biologii
- zasady przeprowadzania obserwacji i doświadczeń
- próba badawcza i kontrolna (pozytywna i negatywna)
- dokumentowanie badań biologicznych, dane jakościowe i dane ilościowe (tabele, wykresy)
- analiza wyników badań
3. Obserwacje biologiczne:
- powiększenie, zdolność rozdzielcza mikroskopu
- budowa oraz zasady działania mikroskopów optycznego i elektronowego
- rodzaje mikroskopów elektronowych
- zasady mikroskopowania i przygotowywania preparatów mikroskopowych
4. Skład chemiczny organizmów. Makro- i mikroelementy:
- pierwiastki chemiczne
- pierwiastki biogenne
- makro- i mikroelementy
- oddziaływania i wiązania chemiczne
- związki nieorganiczne i organiczne
- substancje hydrofilowe i hydrofobowe
- sole mineralne
5. Znaczenie wody dla organizmów:
- woda jako składnik organizmu
- właściwości wody i znaczenie wody dla organizmów
6. Węglowodany - budowa i znaczenie:
- budowa węglowodanów
- podział węglowodanów na monosacharydy, disacharydy i polisacharydy
- przemiany glukozy
- wiązanie O-glikozydowe
- budowa, przykłady i funkcje monosacharydów, disacharydów i polisacharydów
- występowanie i znaczenie węglowodanów
- wykrywanie monosacharydów i polisacharydów w materiale biologicznym
7. Aminokwasy. Właściwości i wykrywanie białek:
- rodzaje aminokwasów (białkowe, niebiałkowe)
- budowa i właściwości aminokwasów białkowych
- określanie postaci jonowej aminokwasów*
- aminokwasy obojętne, kwasowe i zasadowe*
- aminokwasy hydrofilowe
- i hydrofobowe*
- powstawanie i wykrywanie wiązań peptydowych
- poziomy organizacji białek
- podział i funkcje białek
- wpływ wybranych czynników fizykochemicznych na białka
- badanie wpływu różnych substancji i wysokiej temperatury na mieszaninę białka z wodą
8. Lipidy - budowa i znaczenie:
- podział lipidów ze względu na budowę cząsteczki
- budowa i funkcje lipidów prostych
- kwasy tłuszczowe nasycone
- i nienasycone
- budowa i funkcje lipidów złożonych
- budowa i funkcje lipidów izoprenowych
- obserwacja lipidów w nasionach słonecznika
9. Budowa i funkcja kwasów nukleinowych:
- budowa i funkcje nukleotydów
- rodzaje nukleotydów
- dinukleotydy a witaminy*
- rodzaje kwasów nukleinowych
- zasada komplementarności
- budowa i funkcje DNA
- replikacja DNA
- budowa i funkcje RNA
Klasa 2 liceum ogólnokształcącego
1. Bezkomórkowe czynniki zakaźne.
- Wirusy - molekularne pasożyty:
- budowa i formy morfologiczne wirusów
- przebieg infekcji wirusowej
- cykle: lityczny i lizogeniczny
- cykle infekcyjne wirusa DNA i retrowirusa
- odwrotna transkrypcja
- znaczenie wirusów
- choroby wirusowe człowieka (wścieklizna, AIDS, choroba Heinego-Medina, schorzenia wywołane zakażeniem HPV, grypa, odra, ospa, różyczka, świnka, WZW typu A, B i C)
- profilaktyka i leczenie chorób wirusowych
- wirusy onkogenne - Wiroidy i priony - swoiste czynniki infekcyjne:
- budowa wiroidów i prionów
- wiroidy i priony jako czynniki infekcyjne
2. Różnorodność prokariontów, protistów, grzybów i porostów.
- Klasyfikowanie organizmów:
- zadania systematyki
- nazewnictwo binominalne (dwuimienne)
- systemy klasyfikacji: naturalne i sztuczne
- metody fenetyczne i filogenetyczne klasyfikacji organizmów
- narządy analogiczne i homologiczne
- drzewo rodowe organizmów
- dwudzielne klucze do oznaczania gatunków królestwa organizmów - Organizmy prokariotyczne - bakterie i archeowce:
- wielkość i formy bakterii
- budowa komórki bakteryjnej
- budowa ściany komórkowej bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych
- zdolność wiązania azotu atmosferycznego przez niektóre bakterie
- sposoby odżywiania się bakterii
- oddychanie beztlenowe i tlenowe bakterii
- formy przetrwalnikowe bakterii
- ruch u bakterii
- rozmnażanie się bakterii
- procesy płciowe bakterii
- przystosowania archeowców do ekstremalnych warunków życia
- przegląd systematyczny bakterii
- znaczenie bakterii w przyrodzie i dla człowieka
- wybrane choroby bakteryjne człowieka (gruźlica, tężec, borelioza, salmonelloza, kiła, rzeżączka)
- leczenie chorób bakteryjnych
Klasa 3 liceum ogólnokształcącego
1. Miejsce człowieka w systemie klasyfikacji organizmów:
- systematyka człowieka
- unikatowe cechy człowieka
- pokrewieństwo między człowiekiem a innymi zwierzętami
2. Hierarchiczna budowa organizmu człowieka:
- poziomy organizacji budowy ciała
- układy narządów
- i ich funkcje
- współpraca między układami narządów
3. Homeostaza:
- definicja homeostazy
- mechanizmy homeostatyczne
- termoregulacja
- stałocieplność
- endotermiczność
- termogeneza
- utrzymywanie prawidłowego ciśnienia krwi
- osmoregulacja
- rytmy biologiczne
- rytm dobowy
- zegar biologiczny
4. Układ powłokowy:
- układ powłokowy u zwierząt
- funkcje powłoki ciała
- powłoki ciała u zwierząt bezkręgowych
- powłoki ciała strunowców
- skóra kręgowców
- wytwory skóry właściwej
- wytwory naskórka
- skóra kręgowców
5. Budowa i funkcje skóry:
- budowa skóry
- budowa naskórka i jego funkcje
- tkanka podskórna i jej funkcje
- funkcje skóry
- wytwory naskórka
- gruczoły naskórka
- udział skóry w odbiorze bodźców
- udział skóry w termoregulacji
- rola skóry w syntezie witaminy D3
6. Higiena i choroby skóry:
- zasady higieny skóry
- diagnostyka chorób skóry
- wpływ nadmiaru promieniowania słonecznego na skórę
- oparzenia słoneczne
- fotostarzenie się skóry
- choroby skóry
7. Układ ruchu:
- ruch u zwierząt
- ruch rzęskowy
- ruch mięśniowy
- szkielet zewnętrzny
- szkielet wewnętrzny
- szkielet hydrauliczny
- poruszanie się zwierząt
- w środowisku lądowym i wodnym
- lot czynny i lot aktywny
8. Budowa i funkcje szkieletu:
- podział układu ruchu
- budowa i funkcje szkieletu
- właściwości kości a ich funkcje
- elementy szkieletu osiowego
- szkielet kończyn
- podział kości
- budowa zewnętrzna i budowa wewnętrzna kości długiej
- Rodzaje połączeń kości
- podział połączeń kości
- rodzaje i budowa połączeń ścisłych
- budowa stawu i funkcje budujących go elementów
- rodzaje stawów
9. Elementy szkieletu:
- budowa i rola elementów szkieletu osiowego
- budowa czaszki
- elementy mózgoczaszki
- i twarzoczaszki
- zatoki przynosowe
- budowa kręgosłupa i kręgu
- rodzaje kręgów
- naturalne krzywizny kręgosłupa
- budowa i funkcje klatki piersiowej
- budowa obręczy barkowej i wolnej kończyny górnej
- budowa obręczy miednicowej i wolnej kończyny dolnej
10. Budowa i funkcjonowanie układu mięśniowego:
- mięśnie szkieletowe i ich podział
- przykłady mięśni szkieletowych i ich funkcje
- hierarchiczna budowa mięśnia szkieletowego
- budowa sarkomeru
- współdziałanie i antagonizm mięśni szkieletowych
- molekularny mechanizm skurczu mięśnia
- źródła energii dla mięśni
- włókna mięśniowe
- dług tlenowy
- rodzaje skurczów mięśniowych
- jednostka motoryczna mięśnia
11. Higiena i choroby układu ruchu:
- wpływ diety i aktywności fizycznej na układ ruchu
- doping i jego wpływ na organizm
- choroby i zaburzenia układu ruchu
- profilaktyka zaburzeń i chorób układu ruchu
12. Układ pokarmowy:
- odżywianie się zwierząt
- sposoby pobierania pokarmu
- trawienie zewnątrzkomórkowe
- trawienie wewnątrzkomórkowe
- podział zwierząt ze względu na wielkość i stan skupienia spożywanego pokarmu
- ewolucja układu pokarmowego
- podział zwierząt ze względu na rodzaj spożywanego pokarmu
- porównanie długości przewodów pokarmowych roślinożercy i drapieżnika
- przystosowania zwierząt do rodzaju spożywanego pokarmu
13. Organiczne składniki pokarmowe:
- sacharydy jako główne źródło energii
- podział węglowodanów na przyswajalne i nieprzyswajalne
- błonnik pokarmowy i jego funkcja
- białka jako budulec organizmu
- podział aminokwasów na endogenne i egzogenne
- białka pełnowartościowe i niepełnowartościowe
- źródła białek dla organizmu
- funkcje tłuszczy właściwych
- funkcje NNKT i ich źródła
- cholesterol i jego przemiany w organizmie
- zapotrzebowanie organizmu na składniki pokarmowe
14. Rola witamin. Nieorganiczne składniki pokarmowe:
- podział witamin
- zapotrzebowanie organizmu na witaminy
- hipowitaminoza
- awitaminoza
- hiperwitaminoza
- charakterystyka, funkcje i źródła witamin
- znaczenie i właściwości wody
- bilans wodny człowieka
- ośrodek pragnienia
- podział składników mineralnych na makroelementy i mikroelementy oraz ich funkcje
15. Budowa i funkcje układu pokarmowego:
- elementy układu pokarmowego
- funkcje przewodu pokarmowego
- i gruczołów trawiennych
- budowa ścian przewodu pokarmowego
- wędrówka pokarmu w przewodzie pokarmowym
- związek między budową poszczególnych odcinków przewodu pokarmowego a pełnionymi przez nie funkcjami
- rodzaje i budowa zębów
- sok żołądkowy -skład i funkcje
- wątroba jako centrum metaboliczne organizmu
- żółć - skład i rola
- sok trzustkowy - skład i funkcje
- mikrobiom i jego rola w organizmie
16. Procesy trawienia i wchłaniania:
- mechanizm trawienia
- przemiany sacharydów, białek i tłuszczów
- trawienie skrobi, białek i tłuszczów
- enzymy trawienne i ich funkcje
- wchłanianie produktów trawienia
- budowa i rola kosmków jelitowych
- mechanizm transportu substancji przez błony enterocytu
- wpływ pH na trawienie skrobi przez amylazę ślinową
- regulacja czynności układu pokarmowego
- działanie ośrodków głodu i sytości
17. Zasady racjonalnego odżywiania się:
- czynniki wpływające na zapotrzebowanie organizmu na składniki pokarmowe
- bilans energetyczny
- piramida zdrowego żywienia i stylu życia
- wielkość porcji i proporcje składników posiłków
- otyłość - przyczyny i profilaktyka
- BMI
- zaburzenia odżywiania
18. Choroby układu pokarmowego:
- badania diagnostyczne chorób układu pokarmowego
- choroby pasożytnicze, wirusowe i bakteryjne układu pokarmowego
- zespół złego wchłaniania
- choroba Crohna
- choroby nowotworowe układu pokarmowego
- dieta bezglutenowa