Banner multitest

Biologia

Mamy zaszczyt zaprosić Państwa uczniów z klas V, VI, VII i VIII szkoły podstawowej oraz I, II i III liceum ogólnokształcącego do wzięcia udziału w konkursie biologicznym MULTITEST.

Konkurs odbędzie się 24-10-2025 r. Oprócz konkursu z biologii w dniach 20-10-2025 r. - 24-10-2025 r. odbędą się również konkursy z języka polskiego, języka angielskiego, języka niemieckiego, języka hiszpańskiego, matematyki, historii, chemii, fizyki, przyrody i geografii.

Konkurs ma formę testu jednokrotnego wyboru składającego się z 26 pytań. Do każdego pytania podane są 4 warianty odpowiedzi. Konkurs z biologii trwa 60 minut + 10 minut sprawy organizacyjne.

Na każdym etapie edukacyjnym obowiązuje zasada kumulatywności wiedzy i umiejętności z poprzednich lat nauki zgodnie z podstawą programową. Oznacza to, że zagadnienia poruszone w bieżących testach mogą nawiązywać do treści z wcześniejszych lat nauki.

Zakres tematyczny testów z biologii dla szkoły średniej obejmuje treści nauczania w zakresie rozszerzonym.

Ulotka informacyjna - MULTITEST biologia


 Klasa 5 szkoły podstawowej

  1. Treści nauczania zawarte w zakresie materiału z przyrody w klasie 4.
  2. Biologia - nauka o życiu:
    • dziedziny biologii,
    • cechy, budowa i czynności życiowe organizmów,
    • organizmy jedno- i wielokomórkowe,
  3. Sposoby poznawania biologii:
    • obserwacja,
    • doświadczenie,
    • metoda naukowa,
  4. Obserwacje mikroskopowe:
    • budowa mikroskopu optycznego,
    • zasady obserwowania preparatu mikroskopowego,
    • obliczanie powiększenia mikroskopu,
  5. Składniki chemiczne organizmów.
  6. Budowa komórki zwierzęcej, roślinnej oraz innych typów komórek.

Klasa 6 szkoły podstawowej

  1. Treści nauczania zawarte w zakresie materiału z biologii w klasie 5.
  2. Królestwo zwierząt:
    • wspólne cechy zwierząt,
    • komórka zwierzęca,
    • budowa organizmu zwierzęcego,
    • grupy zwierząt,
    • kręgowce, bezkręgowce,
  3. Tkanka nabłonkowa, mięśniowa i nerwowa u zwierząt:
    • rodzaje tkanek zwierzęcych,
    • budowa i funkcje tkanki nabłonkowej,
    • budowa i funkcje tkanki mięśniowej,
    • budowa i funkcje tkanki nerwowej,
  4. Tkanka łączna:
    • rodzaje i miejsca występowania tkanki łącznej,
    • funkcje tkanki kostnej, chrzęstnej oraz tłuszczowej,
    • cechy charakterystyczne budowy poszczególnych tkanek,
    • krew, składniki krwi oraz ich znaczenie,
  5. Parzydełkowce.
  6. Płazińce.
  7. Nicienie.

Klasa 7 szkoły podstawowej

Zakres materiału klasy 6 szkoły podstawowej oraz:

I. Układ pokarmowy

  1. Budowa układu pokarmowego.
  2. Składniki pokarmowe: białka, tłuszcze i cukry.
  3. Sole mineralne, witaminy, woda.
  4. Trawienie pokarmu.
  5. Higiena i choroby układu pokarmowego.

II. Rozmnażanie i rozwój człowieka

  1. Żeński układ rozrodczy:
    • żeńskiego układu rozrodczego,
    • budowa żeńskiego układu rozrodczego,
    • budowa komórki jajowej,
    • żeńskie hormony płciowe,
    • funkcjonowanie żeńskiego układu rozrodczego.
  2. Męski układ rozrodczy:
    • budowa męskiego układu rozrodczego,
    • męskie hormony płciowe,
    • funkcja męskiego układu rozrodczego,
    • budowa plemnika.
  3. Rozwój człowieka - od poczęcia do narodzin:
    • etapy rozwoju zarodkowego i płodowego,
    • funkcję błon płodowych i łożyska,
    • rodzaje połączeń kości,
    • ciąża, a organizm kobiety.
  4. Higiena i choroby układu rozrodczego.

III. Układ wydalniczy

  1. Budowa i działanie układu wydalniczego.
  2. Higiena i choroby układu wydalniczego.

Klasa 8 szkoły podstawowej

Zakres materiału klasy 7 szkoły podstawowej oraz:

I. Ewolucja życia

  1. Mechanizmy ewolucji:
    • pośrednie i bezpośrednie dowody ewolucji,
    • dobór naturalny i dobór sztuczny.
  2. Pochodzenie człowieka:
    • rozwój ewolucyjny człowieka,
    • człowiek, a inne człekokształtne.

II. Ekologia

  1. Organizm, a środowisko.
  2. Cechy populacji.
  3. Drapieżnictwo i pasożytnictwo.
  4. Konkurencja.
  5. Roślinożerność.
  6. Nieantagonistyczne zależności między gatunkami.
  7. Ekosystem.
  8. Zależności pokarmowe.
  9. Materia i energia w ekosystemie.

III. Człowiek i środowisko

  1. Różnorodność biologiczna i czynniki na nią wpływające.
  2. Racjonalne gospodarowanie zasobami ludzkimi.
  3. Sposoby ochrony przyrody.

Klasa 1 liceum ogólnokształcącego

  1. Znaczenie nauk biologicznych:
    • biologia jako nauka o życiu
    • systematyka organizmów - jednostki klasyfikacji
    • wspólne cechy organizmów
    • współczesne osiągnięcia biologiczne
    • znaczenie nauk biologicznych w różnych dziedzinach życia
    • wiarygodność informacji
  2. Zasady prowadzenia badań biologicznych:
    • metody naukowe stosowane w biologii
    • zasady przeprowadzania obserwacji i doświadczeń
    • próba badawcza i kontrolna (pozytywna i negatywna)
    • dokumentowanie badań biologicznych, dane jakościowe i dane ilościowe (tabele, wykresy)
    • analiza wyników badań
  3. Obserwacje biologiczne:
    • powiększenie, zdolność rozdzielcza mikroskopu
    • budowa oraz zasady działania mikroskopów optycznego i elektronowego
    • rodzaje mikroskopów elektronowych
    • zasady mikroskopowania i przygotowywania preparatów mikroskopowych
  4. Poste analizy statystyczne z biologii:
    • minima, maksima, średnia ważona, mediana, odchylenie standardowe
    • wykorzystywanie analizy statystycznej do interpretacji wyników doświadczenia
  5. Analiza materiałów źródłowych w badaniach biologicznych:
    • fakty a opinie
    • techniki manipulacji informacjami
    • błędy poznawcze
  6. Skład chemiczny organizmów. Makro- i mikroelementy:
    • pierwiastki chemiczne
    • pierwiastki biogenne
    • makro- i mikroelementy
    • oddziaływania i wiązania chemiczne
    • związki nieorganiczne i organiczne
    • substancje hydrofilowe i hydrofobowe
    • sole mineralne
  7. Znaczenie wody dla organizmów:
    • woda jako składnik organizmu
    • właściwości wody i znaczenie wody dla organizmów
  8. Węglowodany - budowa i znaczenie:
    • budowa węglowodanów
    • podział węglowodanów na monosacharydy, disacharydy i polisacharydy
    • przemiany glukozy
    • wiązanie O-glikozydowe
    • budowa, przykłady i funkcje monosacharydów, disacharydów i polisacharydów
    • występowanie i znaczenie węglowodanów
    • wykrywanie monosacharydów i polisacharydów w materiale biologicznym
  9. Aminokwasy. Właściwości i wykrywanie białek:
    • rodzaje aminokwasów (białkowe, niebiałkowe)
    • budowa i właściwości aminokwasów białkowych
    • określanie postaci jonowej aminokwasów
    • aminokwasy obojętne, kwasowe i zasadowe
    • aminokwasy hydrofilowe
    • i hydrofobowe
    • powstawanie i wykrywanie wiązań peptydowych
    • poziomy organizacji białek
    • podział i funkcje białek
    • wpływ wybranych czynników fizykochemicznych na białka
    • badanie wpływu różnych substancji i wysokiej temperatury na mieszaninę białka z wodą
  10. Lipidy - budowa i znaczenie:
    • podział lipidów ze względu na budowę cząsteczki
    • budowa i funkcje lipidów prostych
    • kwasy tłuszczowe nasycone
    • i nienasycone
    • budowa i funkcje lipidów złożonych
    • budowa i funkcje lipidów izoprenowych
    • obserwacja lipidów w nasionach słonecznika
  11. Budowa i funkcja kwasów nukleinowych:
    • budowa i funkcje nukleotydów
    • rodzaje nukleotydów
    • dinukleotydy a witaminy
    • rodzaje kwasów nukleinowych
    • zasada komplementarności
    • budowa i funkcje DNA
    • replikacja DNA
    • budowa i funkcje RNA

Klasa 2 liceum ogólnokształcącego

  1. Bezkomórkowe czynniki zakaźne. Wirusy - molekularne pasożyty:
    • budowa i formy morfologiczne wirusów
    • przebieg infekcji wirusowej
    • cykle: lityczny i lizogeniczny
    • cykle infekcyjne wirusa DNA i retrowirusa
    • odwrotna transkrypcja
    • znaczenie wirusów
    • choroby wirusowe człowieka (wścieklizna, AIDS, choroba Heinego-Medina, schorzenia wywołane zakażeniem HPV, grypa, odra, ospa, różyczka, świnka, WZW typu A, B i C)
    • profilaktyka i leczenie chorób wirusowych
    • wirusy onkogenne
  2. Różnorodność prokariontów, protistów, grzybów i porostów:
    • Klasyfikowanie organizmów:
      • zadania systematyki
      • nazewnictwo binominalne (dwuimienne)
      • systemy klasyfikacji: naturalne i sztuczne
      • metody fenetyczne i filogenetyczne klasyfikacji organizmów
      • narządy analogiczne i homologiczne
      • drzewo rodowe organizmów
      • dwudzielne klucze do oznaczania gatunków królestwa organizmów
    • Organizmy prokariotyczne - bakterie i archeowce:
      • wielkość i formy bakterii
      • budowa komórki bakteryjnej
      • budowa ściany komórkowej bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych
      • zdolność wiązania azotu atmosferycznego przez niektóre bakterie
      • sposoby odżywiania się bakterii
      • oddychanie beztlenowe i tlenowe bakterii
      • formy przetrwalnikowe bakterii
      • ruch u bakterii
      • rozmnażanie się bakterii
      • procesy płciowe bakterii
      • przystosowania archeowców do ekstremalnych warunków życia
      • przegląd systematyczny bakterii
      • znaczenie bakterii w przyrodzie i dla człowieka
      • wybrane choroby bakteryjne człowieka (gruźlica, tężec, borelioza, salmonelloza, kiła, rzeżączka)
      • leczenie chorób bakteryjnych

Klasa 3 liceum ogólnokształcącego

  1. Miejsce człowieka w systemie klasyfikacji organizmów:
    • systematyka człowieka
    • unikatowe cechy człowieka
    • pokrewieństwo między człowiekiem a innymi zwierzętami
  2. Hierarchiczna budowa organizmu człowieka:
    • poziomy organizacji budowy ciała
    • układy narządów
    • i ich funkcje
    • współpraca między układami narządów
  3. Homeostaza:
    • definicja homeostazy
    • mechanizmy homeostatyczne
    • termoregulacja
    • stałocieplność
    • endotermiczność
    • termogeneza
    • utrzymywanie prawidłowego ciśnienia krwi
    • osmoregulacja
    • rytmy biologiczne
  4. Układ powłokowy:
    • układ powłokowy u zwierząt
    • funkcje powłoki ciała
    • powłoki ciała u zwierząt bezkręgowych
    • powłoki ciała strunowców
    • skóra kręgowców
    • wytwory skóry właściwej
    • wytwory naskórka
    • skóra kręgowców
  5. Budowa i funkcje skóry:
    • budowa skóry
    • budowa naskórka i jego funkcje
    • tkanka podskórna i jej funkcje
    • funkcje skóry
    • wytwory naskórka
    • gruczoły naskórka
    • udział skóry w odbiorze bodźców
    • udział skóry w termoregulacji
    • rola skóry w syntezie witaminy D3
  6. Higiena i choroby skóry:
    • zasady higieny skóry
    • diagnostyka chorób skóry
    • wpływ nadmiaru promieniowania słonecznego na skórę
    • oparzenia słoneczne
    • fotostarzenie się skóry
    • choroby skóry
  7. Układ ruchu:
    • ruch u zwierząt
    • ruch rzęskowy
    • ruch mięśniowy
    • szkielet zewnętrzny
    • szkielet wewnętrzny
    • szkielet hydrauliczny
    • poruszanie się zwierząt
    • w środowisku lądowym i wodnym
    • lot czynny i lot aktywny
  8. Budowa i funkcje szkieletu:
    • podział układu ruchu
    • budowa i funkcje szkieletu
    • właściwości kości a ich funkcje
    • elementy szkieletu osiowego
    • szkielet kończyn
    • podział kości
    • budowa zewnętrzna i budowa wewnętrzna kości długiej
    • rodzaje połączeń kości
    • podział połączeń kości
    • rodzaje i budowa połączeń ścisłych
    • budowa stawu i funkcje budujących go elementów
    • rodzaje stawów
  9. Elementy szkieletu:
    • budowa i rola elementów szkieletu osiowego
    • budowa czaszki
    • elementy mózgoczaszki i twarzoczaszki
    • zatoki przynosowe
    • budowa kręgosłupa i kręgu
    • rodzaje kręgów
    • naturalne krzywizny kręgosłupa
    • budowa i funkcje klatki piersiowej
    • budowa obręczy barkowej i wolnej kończyny górnej
    • budowa obręczy miednicowej i wolnej kończyny dolnej
  10. Budowa i funkcjonowanie układu mięśniowego:
    • mięśnie szkieletowe i ich podział
    • przykłady mięśni szkieletowych i ich funkcje
    • hierarchiczna budowa mięśnia szkieletowego
    • budowa sarkomeru
    • współdziałanie i antagonizm mięśni szkieletowych
    • molekularny mechanizm skurczu mięśnia
    • źródła energii dla mięśni
    • włókna mięśniowe
    • dług tlenowy
    • rodzaje skurczów mięśniowych
    • jednostka motoryczna mięśnia
  11. Higiena i choroby układu ruchu:
    • wpływ diety i aktywności fizycznej na układ ruchu
    • doping i jego wpływ na organizm
    • choroby i zaburzenia układu ruchu
    • profilaktyka zaburzeń i chorób układu ruchu
  12. Układ pokarmowy:
    • odżywianie się zwierząt
    • sposoby pobierania pokarmu
    • trawienie zewnątrzkomórkowe
    • trawienie wewnątrzkomórkowe
    • podział zwierząt ze względu na wielkość i stan skupienia spożywanego pokarmu
    • ewolucja układu pokarmowego
    • podział zwierząt ze względu na rodzaj spożywanego pokarmu
    • porównanie długości przewodów pokarmowych roślinożercy i drapieżnika
    • przystosowania zwierząt do rodzaju spożywanego pokarmu
  13. Organiczne składniki pokarmowe:
    • sacharydy jako główne źródło energii
    • podział węglowodanów na przyswajalne i nieprzyswajalne
    • błonnik pokarmowy i jego funkcja
    • białka jako budulec organizmu
    • podział aminokwasów na endogenne i egzogenne
    • białka pełnowartościowe i niepełnowartościowe
    • źródła białek dla organizmu
    • funkcje tłuszczy właściwych
    • funkcje NNKT i ich źródła
    • cholesterol i jego przemiany w organizmie
    • zapotrzebowanie organizmu na składniki pokarmowe
  14. Rola witamin. Nieorganiczne składniki pokarmowe:
    • podział witamin
    • zapotrzebowanie organizmu na witaminy
    • hipowitaminoza
    • awitaminoza
    • hiperwitaminoza
    • charakterystyka, funkcje i źródła witamin
    • znaczenie i właściwości wody
    • bilans wodny człowieka
    • ośrodek pragnienia
    • podział składników mineralnych na makroelementy i mikroelementy oraz ich funkcje
  15. Budowa i funkcje układu pokarmowego:
    • elementy układu pokarmowego
    • funkcje przewodu pokarmowego
    • i gruczołów trawiennych
    • budowa ścian przewodu pokarmowego
    • wędrówka pokarmu w przewodzie pokarmowym
    • związek między budową poszczególnych odcinków przewodu pokarmowego a pełnionymi przez nie funkcjami
    • rodzaje i budowa zębów
    • sok żołądkowy -skład i funkcje
    • wątroba jako centrum metaboliczne organizmu
    • żółć - skład i rola
    • sok trzustkowy - skład i funkcje
    • mikrobiom i jego rola w organizmie
  16. Procesy trawienia i wchłaniania:
    • mechanizm trawienia
    • przemiany sacharydów, białek i tłuszczów
    • trawienie skrobi, białek i tłuszczów
    • enzymy trawienne i ich funkcje
    • wchłanianie produktów trawienia
    • budowa i rola kosmków jelitowych
    • mechanizm transportu substancji przez błony enterocytu
    • wpływ pH na trawienie skrobi przez amylazę ślinową
    • regulacja czynności układu pokarmowego
    • działanie ośrodków głodu i sytości
  17. Zasady racjonalnego odżywiania się:
    • czynniki wpływające na zapotrzebowanie organizmu na składniki pokarmowe
    • bilans energetyczny
    • piramida zdrowego żywienia i stylu życia
    • wielkość porcji i proporcje składników posiłków
    • otyłość - przyczyny i profilaktyka
    • BMI
    • zaburzenia odżywiania
  18. Choroby układu pokarmowego:
    • badania diagnostyczne chorób układu pokarmowego
    • choroby pasożytnicze, wirusowe i bakteryjne układu pokarmowego
    • zespół złego wchłaniania
    • choroba Crohna
    • choroby nowotworowe układu pokarmowego
    • dieta bezglutenowa

Dane kontaktowe

logo mobile

ul. Sęczkowa 90
03-986 Warszawa

ces@ces.edu.pl
Telefon: 22 509-80-40
Faks: 22 509-80-41

Subskrypcja

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o nowościach, wpisz swój adres e-mail:

Obserwuj nas

meta facebook

Ta strona używa plików Cookies oraz działa zgodnie z Polityką prywatności.

Polityka prywatności