Mamy zaszczyt zaprosić Państwa uczniów z klas V, VI, VII i VIII szkoły podstawowej oraz I, II i III liceum ogólnokształcącego do wzięcia udziału w konkursie biologicznym MULTITEST.
Konkurs odbędzie się 24-10-2025 r. Oprócz konkursu z biologii w dniach 20-10-2025 r. - 24-10-2025 r. odbędą się również konkursy z języka polskiego, języka angielskiego, języka niemieckiego, języka hiszpańskiego, matematyki, historii, chemii, fizyki, przyrody i geografii.
Konkurs ma formę testu jednokrotnego wyboru składającego się z 26 pytań. Do każdego pytania podane są 4 warianty odpowiedzi. Konkurs z biologii trwa 60 minut + 10 minut sprawy organizacyjne.
Na każdym etapie edukacyjnym obowiązuje zasada kumulatywności wiedzy i umiejętności z poprzednich lat nauki zgodnie z podstawą programową. Oznacza to, że zagadnienia poruszone w bieżących testach mogą nawiązywać do treści z wcześniejszych lat nauki.
Zakres tematyczny testów z biologii dla szkoły średniej obejmuje treści nauczania w zakresie rozszerzonym.
Ulotka informacyjna - MULTITEST biologia
Klasa 5 szkoły podstawowej
- Treści nauczania zawarte w zakresie materiału z przyrody w klasie 4.
 - Biologia - nauka o życiu:
- dziedziny biologii,
 - cechy, budowa i czynności życiowe organizmów,
 - organizmy jedno- i wielokomórkowe,
 
 - Sposoby poznawania biologii:
- obserwacja,
 - doświadczenie,
 - metoda naukowa,
 
 - Obserwacje mikroskopowe:
- budowa mikroskopu optycznego,
 - zasady obserwowania preparatu mikroskopowego,
 - obliczanie powiększenia mikroskopu,
 
 - Składniki chemiczne organizmów.
 - Budowa komórki zwierzęcej, roślinnej oraz innych typów komórek.
 
Klasa 6 szkoły podstawowej
- Treści nauczania zawarte w zakresie materiału z biologii w klasie 5.
 - Królestwo zwierząt:
- wspólne cechy zwierząt,
 - komórka zwierzęca,
 - budowa organizmu zwierzęcego,
 - grupy zwierząt,
 - kręgowce, bezkręgowce,
 
 - Tkanka nabłonkowa, mięśniowa i nerwowa u zwierząt:
- rodzaje tkanek zwierzęcych,
 - budowa i funkcje tkanki nabłonkowej,
 - budowa i funkcje tkanki mięśniowej,
 - budowa i funkcje tkanki nerwowej,
 
 - Tkanka łączna:
- rodzaje i miejsca występowania tkanki łącznej,
 - funkcje tkanki kostnej, chrzęstnej oraz tłuszczowej,
 - cechy charakterystyczne budowy poszczególnych tkanek,
 - krew, składniki krwi oraz ich znaczenie,
 
 - Parzydełkowce.
 - Płazińce.
 - Nicienie.
 
Klasa 7 szkoły podstawowej
Zakres materiału klasy 6 szkoły podstawowej oraz:
I. Układ pokarmowy
- Budowa układu pokarmowego.
 - Składniki pokarmowe: białka, tłuszcze i cukry.
 - Sole mineralne, witaminy, woda.
 - Trawienie pokarmu.
 - Higiena i choroby układu pokarmowego.
 
II. Rozmnażanie i rozwój człowieka
- Żeński układ rozrodczy:
- żeńskiego układu rozrodczego,
 - budowa żeńskiego układu rozrodczego,
 - budowa komórki jajowej,
 - żeńskie hormony płciowe,
 - funkcjonowanie żeńskiego układu rozrodczego.
 
 - Męski układ rozrodczy:
- budowa męskiego układu rozrodczego,
 - męskie hormony płciowe,
 - funkcja męskiego układu rozrodczego,
 - budowa plemnika.
 
 - Rozwój człowieka - od poczęcia do narodzin:
- etapy rozwoju zarodkowego i płodowego,
 - funkcję błon płodowych i łożyska,
 - rodzaje połączeń kości,
 - ciąża, a organizm kobiety.
 
 - Higiena i choroby układu rozrodczego.
 
III. Układ wydalniczy
- Budowa i działanie układu wydalniczego.
 - Higiena i choroby układu wydalniczego.
 
Klasa 8 szkoły podstawowej
Zakres materiału klasy 7 szkoły podstawowej oraz:
I. Ewolucja życia
- Mechanizmy ewolucji:
- pośrednie i bezpośrednie dowody ewolucji,
 - dobór naturalny i dobór sztuczny.
 
 - Pochodzenie człowieka:
- rozwój ewolucyjny człowieka,
 - człowiek, a inne człekokształtne.
 
 
II. Ekologia
- Organizm, a środowisko.
 - Cechy populacji.
 - Drapieżnictwo i pasożytnictwo.
 - Konkurencja.
 - Roślinożerność.
 - Nieantagonistyczne zależności między gatunkami.
 - Ekosystem.
 - Zależności pokarmowe.
 - Materia i energia w ekosystemie.
 
III. Człowiek i środowisko
- Różnorodność biologiczna i czynniki na nią wpływające.
 - Racjonalne gospodarowanie zasobami ludzkimi.
 - Sposoby ochrony przyrody.
 
Klasa 1 liceum ogólnokształcącego
- Znaczenie nauk biologicznych:
- biologia jako nauka o życiu
 - systematyka organizmów - jednostki klasyfikacji
 - wspólne cechy organizmów
 - współczesne osiągnięcia biologiczne
 - znaczenie nauk biologicznych w różnych dziedzinach życia
 - wiarygodność informacji
 
 - Zasady prowadzenia badań biologicznych:
- metody naukowe stosowane w biologii
 - zasady przeprowadzania obserwacji i doświadczeń
 - próba badawcza i kontrolna (pozytywna i negatywna)
 - dokumentowanie badań biologicznych, dane jakościowe i dane ilościowe (tabele, wykresy)
 - analiza wyników badań
 
 - Obserwacje biologiczne:
- powiększenie, zdolność rozdzielcza mikroskopu
 - budowa oraz zasady działania mikroskopów optycznego i elektronowego
 - rodzaje mikroskopów elektronowych
 - zasady mikroskopowania i przygotowywania preparatów mikroskopowych
 
 - Poste analizy statystyczne z biologii:
- minima, maksima, średnia ważona, mediana, odchylenie standardowe
 - wykorzystywanie analizy statystycznej do interpretacji wyników doświadczenia
 
 - Analiza materiałów źródłowych w badaniach biologicznych:
- fakty a opinie
 - techniki manipulacji informacjami
 - błędy poznawcze
 
 - Skład chemiczny organizmów. Makro- i mikroelementy:
- pierwiastki chemiczne
 - pierwiastki biogenne
 - makro- i mikroelementy
 - oddziaływania i wiązania chemiczne
 - związki nieorganiczne i organiczne
 - substancje hydrofilowe i hydrofobowe
 - sole mineralne
 
 - Znaczenie wody dla organizmów:
- woda jako składnik organizmu
 - właściwości wody i znaczenie wody dla organizmów
 
 - Węglowodany - budowa i znaczenie:
- budowa węglowodanów
 - podział węglowodanów na monosacharydy, disacharydy i polisacharydy
 - przemiany glukozy
 - wiązanie O-glikozydowe
 - budowa, przykłady i funkcje monosacharydów, disacharydów i polisacharydów
 - występowanie i znaczenie węglowodanów
 - wykrywanie monosacharydów i polisacharydów w materiale biologicznym
 
 - Aminokwasy. Właściwości i wykrywanie białek:
- rodzaje aminokwasów (białkowe, niebiałkowe)
 - budowa i właściwości aminokwasów białkowych
 - określanie postaci jonowej aminokwasów
 - aminokwasy obojętne, kwasowe i zasadowe
 - aminokwasy hydrofilowe
 - i hydrofobowe
 - powstawanie i wykrywanie wiązań peptydowych
 - poziomy organizacji białek
 - podział i funkcje białek
 - wpływ wybranych czynników fizykochemicznych na białka
 - badanie wpływu różnych substancji i wysokiej temperatury na mieszaninę białka z wodą
 
 - Lipidy - budowa i znaczenie:
- podział lipidów ze względu na budowę cząsteczki
 - budowa i funkcje lipidów prostych
 - kwasy tłuszczowe nasycone
 - i nienasycone
 - budowa i funkcje lipidów złożonych
 - budowa i funkcje lipidów izoprenowych
 - obserwacja lipidów w nasionach słonecznika
 
 - Budowa i funkcja kwasów nukleinowych:
- budowa i funkcje nukleotydów
 - rodzaje nukleotydów
 - dinukleotydy a witaminy
 - rodzaje kwasów nukleinowych
 - zasada komplementarności
 - budowa i funkcje DNA
 - replikacja DNA
 - budowa i funkcje RNA
 
 
Klasa 2 liceum ogólnokształcącego
- Bezkomórkowe czynniki zakaźne. Wirusy - molekularne pasożyty:
- budowa i formy morfologiczne wirusów
 - przebieg infekcji wirusowej
 - cykle: lityczny i lizogeniczny
 - cykle infekcyjne wirusa DNA i retrowirusa
 - odwrotna transkrypcja
 - znaczenie wirusów
 - choroby wirusowe człowieka (wścieklizna, AIDS, choroba Heinego-Medina, schorzenia wywołane zakażeniem HPV, grypa, odra, ospa, różyczka, świnka, WZW typu A, B i C)
 - profilaktyka i leczenie chorób wirusowych
 - wirusy onkogenne
 
 - Różnorodność prokariontów, protistów, grzybów i porostów:
- Klasyfikowanie organizmów:
- zadania systematyki
 - nazewnictwo binominalne (dwuimienne)
 - systemy klasyfikacji: naturalne i sztuczne
 - metody fenetyczne i filogenetyczne klasyfikacji organizmów
 - narządy analogiczne i homologiczne
 - drzewo rodowe organizmów
 - dwudzielne klucze do oznaczania gatunków królestwa organizmów
 
 - Organizmy prokariotyczne - bakterie i archeowce:
- wielkość i formy bakterii
 - budowa komórki bakteryjnej
 - budowa ściany komórkowej bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych
 - zdolność wiązania azotu atmosferycznego przez niektóre bakterie
 - sposoby odżywiania się bakterii
 - oddychanie beztlenowe i tlenowe bakterii
 - formy przetrwalnikowe bakterii
 - ruch u bakterii
 - rozmnażanie się bakterii
 - procesy płciowe bakterii
 - przystosowania archeowców do ekstremalnych warunków życia
 - przegląd systematyczny bakterii
 - znaczenie bakterii w przyrodzie i dla człowieka
 - wybrane choroby bakteryjne człowieka (gruźlica, tężec, borelioza, salmonelloza, kiła, rzeżączka)
 - leczenie chorób bakteryjnych
 
 
 - Klasyfikowanie organizmów:
 
Klasa 3 liceum ogólnokształcącego
- Miejsce człowieka w systemie klasyfikacji organizmów:
- systematyka człowieka
 - unikatowe cechy człowieka
 - pokrewieństwo między człowiekiem a innymi zwierzętami
 
 - Hierarchiczna budowa organizmu człowieka:
- poziomy organizacji budowy ciała
 - układy narządów
 - i ich funkcje
 - współpraca między układami narządów
 
 - Homeostaza:
- definicja homeostazy
 - mechanizmy homeostatyczne
 - termoregulacja
 - stałocieplność
 - endotermiczność
 - termogeneza
 - utrzymywanie prawidłowego ciśnienia krwi
 - osmoregulacja
 - rytmy biologiczne
 
 - Układ powłokowy:
- układ powłokowy u zwierząt
 - funkcje powłoki ciała
 - powłoki ciała u zwierząt bezkręgowych
 - powłoki ciała strunowców
 - skóra kręgowców
 - wytwory skóry właściwej
 - wytwory naskórka
 - skóra kręgowców
 
 - Budowa i funkcje skóry:
- budowa skóry
 - budowa naskórka i jego funkcje
 - tkanka podskórna i jej funkcje
 - funkcje skóry
 - wytwory naskórka
 - gruczoły naskórka
 - udział skóry w odbiorze bodźców
 - udział skóry w termoregulacji
 - rola skóry w syntezie witaminy D3
 
 - Higiena i choroby skóry:
- zasady higieny skóry
 - diagnostyka chorób skóry
 - wpływ nadmiaru promieniowania słonecznego na skórę
 - oparzenia słoneczne
 - fotostarzenie się skóry
 - choroby skóry
 
 - Układ ruchu:
- ruch u zwierząt
 - ruch rzęskowy
 - ruch mięśniowy
 - szkielet zewnętrzny
 - szkielet wewnętrzny
 - szkielet hydrauliczny
 - poruszanie się zwierząt
 - w środowisku lądowym i wodnym
 - lot czynny i lot aktywny
 
 - Budowa i funkcje szkieletu:
- podział układu ruchu
 - budowa i funkcje szkieletu
 - właściwości kości a ich funkcje
 - elementy szkieletu osiowego
 - szkielet kończyn
 - podział kości
 - budowa zewnętrzna i budowa wewnętrzna kości długiej
 - rodzaje połączeń kości
 - podział połączeń kości
 - rodzaje i budowa połączeń ścisłych
 - budowa stawu i funkcje budujących go elementów
 - rodzaje stawów
 
 - Elementy szkieletu:
- budowa i rola elementów szkieletu osiowego
 - budowa czaszki
 - elementy mózgoczaszki i twarzoczaszki
 - zatoki przynosowe
 - budowa kręgosłupa i kręgu
 - rodzaje kręgów
 - naturalne krzywizny kręgosłupa
 - budowa i funkcje klatki piersiowej
 - budowa obręczy barkowej i wolnej kończyny górnej
 - budowa obręczy miednicowej i wolnej kończyny dolnej
 
 - Budowa i funkcjonowanie układu mięśniowego:
- mięśnie szkieletowe i ich podział
 - przykłady mięśni szkieletowych i ich funkcje
 - hierarchiczna budowa mięśnia szkieletowego
 - budowa sarkomeru
 - współdziałanie i antagonizm mięśni szkieletowych
 - molekularny mechanizm skurczu mięśnia
 - źródła energii dla mięśni
 - włókna mięśniowe
 - dług tlenowy
 - rodzaje skurczów mięśniowych
 - jednostka motoryczna mięśnia
 
 - Higiena i choroby układu ruchu:
- wpływ diety i aktywności fizycznej na układ ruchu
 - doping i jego wpływ na organizm
 - choroby i zaburzenia układu ruchu
 - profilaktyka zaburzeń i chorób układu ruchu
 
 - Układ pokarmowy:
- odżywianie się zwierząt
 - sposoby pobierania pokarmu
 - trawienie zewnątrzkomórkowe
 - trawienie wewnątrzkomórkowe
 - podział zwierząt ze względu na wielkość i stan skupienia spożywanego pokarmu
 - ewolucja układu pokarmowego
 - podział zwierząt ze względu na rodzaj spożywanego pokarmu
 - porównanie długości przewodów pokarmowych roślinożercy i drapieżnika
 - przystosowania zwierząt do rodzaju spożywanego pokarmu
 
 - Organiczne składniki pokarmowe:
- sacharydy jako główne źródło energii
 - podział węglowodanów na przyswajalne i nieprzyswajalne
 - błonnik pokarmowy i jego funkcja
 - białka jako budulec organizmu
 - podział aminokwasów na endogenne i egzogenne
 - białka pełnowartościowe i niepełnowartościowe
 - źródła białek dla organizmu
 - funkcje tłuszczy właściwych
 - funkcje NNKT i ich źródła
 - cholesterol i jego przemiany w organizmie
 - zapotrzebowanie organizmu na składniki pokarmowe
 
 - Rola witamin. Nieorganiczne składniki pokarmowe:
- podział witamin
 - zapotrzebowanie organizmu na witaminy
 - hipowitaminoza
 - awitaminoza
 - hiperwitaminoza
 - charakterystyka, funkcje i źródła witamin
 - znaczenie i właściwości wody
 - bilans wodny człowieka
 - ośrodek pragnienia
 - podział składników mineralnych na makroelementy i mikroelementy oraz ich funkcje
 
 - Budowa i funkcje układu pokarmowego:
- elementy układu pokarmowego
 - funkcje przewodu pokarmowego
 - i gruczołów trawiennych
 - budowa ścian przewodu pokarmowego
 - wędrówka pokarmu w przewodzie pokarmowym
 - związek między budową poszczególnych odcinków przewodu pokarmowego a pełnionymi przez nie funkcjami
 - rodzaje i budowa zębów
 - sok żołądkowy -skład i funkcje
 - wątroba jako centrum metaboliczne organizmu
 - żółć - skład i rola
 - sok trzustkowy - skład i funkcje
 - mikrobiom i jego rola w organizmie
 
 - Procesy trawienia i wchłaniania:
- mechanizm trawienia
 - przemiany sacharydów, białek i tłuszczów
 - trawienie skrobi, białek i tłuszczów
 - enzymy trawienne i ich funkcje
 - wchłanianie produktów trawienia
 - budowa i rola kosmków jelitowych
 - mechanizm transportu substancji przez błony enterocytu
 - wpływ pH na trawienie skrobi przez amylazę ślinową
 - regulacja czynności układu pokarmowego
 - działanie ośrodków głodu i sytości
 
 - Zasady racjonalnego odżywiania się:
- czynniki wpływające na zapotrzebowanie organizmu na składniki pokarmowe
 - bilans energetyczny
 - piramida zdrowego żywienia i stylu życia
 - wielkość porcji i proporcje składników posiłków
 - otyłość - przyczyny i profilaktyka
 - BMI
 - zaburzenia odżywiania
 
 - Choroby układu pokarmowego:
- badania diagnostyczne chorób układu pokarmowego
 - choroby pasożytnicze, wirusowe i bakteryjne układu pokarmowego
 - zespół złego wchłaniania
 - choroba Crohna
 - choroby nowotworowe układu pokarmowego
 - dieta bezglutenowa
 
 
				

